Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.cesupa.br:8080/jspui/handle/prefix/366
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSilva, Paulo André Dantas-
dc.contributor.referee1Kamel, Tales Albuquerque-
dc.contributor.referee1Latteshttp://lattes.cnpq.br/0562973157164053pt_BR
dc.contributor.referee2Cavaleiro, Luan Rodrigo dos Santos-
dc.contributor.referee2Latteshttp://lattes.cnpq.br/8067544576620985pt_BR
dc.creatorMartins, Thalia Ferreira-
dc.date.accessioned2024-05-06T21:32:57Z-
dc.date.available2024-05-06T21:32:57Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationMARTINS, Thalia Ferreira. Arquitetura gastrônomica com ênfase no bioclimatismo. 2023. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Arquitetura e Urbanismo) – Centro Universitário do Estado do Pará, Belém, 2023.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.cesupa.br:8080/jspui/handle/prefix/366-
dc.description.abstractThis Undergraduate Thesis in the field of Architecture and Urbanism addresses the architectural preliminary project of a regional restaurant in the Umarizal neighborhood, Belém, with a special focus on bioclimatism. The methodology adopted for the project development included a comprehensive literature review, covering topics related to both Architecture and Gastronomy, as well as specific aspects of bioclimatism, along with an iconographic analysis. The results of these studies had a positive impact on various investigations aimed at finding architectural solutions applicable to the Amazon region. Knowledge was expanded, especially regarding materials that promote the efficient use of natural resources, such as insulation, ventilation, and sustainability. This process allowed the development of a preliminary project for an efficient building, with various interrelated uses, in harmony with the plot and urban context. As the final product, the graphic documentation of the preliminary project proposal is presented, including technical drawings, perspectives, and the thesis detailing and substantiating the evolution of the work.pt_BR
dc.description.resumoEste Trabalho de Conclusão de Curso no âmbito da Graduação em Arquitetura e Urbanismo aborda o anteprojeto arquitetônico de um restaurante regional no bairro Umarizal, Belém, com foco especial no bioclimatismo. A metodologia adotada para o desenvolvimento do projeto incluiu uma revisão bibliográfica abrangente, que abordou tanto temas relacionados à Arquitetura e Gastronomia quanto aspectos específicos do bioclimatismo, além de uma análise iconográfica. Os resultados desses estudos tiveram um impacto positivo em várias investigações que visam encontrar soluções arquitetônicas aplicáveis à região amazônica. O conhecimento foi expandido, especialmente em relação aos materiais que promovem a utilização eficiente dos recursos naturais, como insolação, ventilação e sustentabilidade. Este processo permitiu a elaboração de um anteprojeto para um edifício eficiente, com diversos usos inter-relacionados, em harmonia com o lote e o contexto urbano. Como produto final, apresenta-se a documentação gráfica da proposta de anteprojeto, compreendendo desenhos técnicos, perspectivas e a monografia que detalha e fundamenta a evolução do trabalho.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Paolla Cristine Monteiro Novais (paolla.novais@func.cesupa.br) on 2024-04-22T18:26:55Z No. of bitstreams: 2 TC - Thalia Martins.pdf: 189575687 bytes, checksum: 1f3734058f810603d829c85ce742fdee (MD5) license_rdf: 811 bytes, checksum: e39d27027a6cc9cb039ad269a5db8e34 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Marineide Vasconcellos (marineide.vasconcellos@cesupa.br) on 2024-05-06T21:32:57Z (GMT) No. of bitstreams: 2 TC - Thalia Martins.pdf: 189575687 bytes, checksum: 1f3734058f810603d829c85ce742fdee (MD5) license_rdf: 811 bytes, checksum: e39d27027a6cc9cb039ad269a5db8e34 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2024-05-06T21:32:57Z (GMT). No. of bitstreams: 2 TC - Thalia Martins.pdf: 189575687 bytes, checksum: 1f3734058f810603d829c85ce742fdee (MD5) license_rdf: 811 bytes, checksum: e39d27027a6cc9cb039ad269a5db8e34 (MD5) Previous issue date: 2023en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherCentro Universitário do Estado do Parápt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.initialsCESUPApt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectArquitetura gastronômicapt_BR
dc.subjectArquitetura bioclimáticapt_BR
dc.subjectEficiência energéticapt_BR
dc.subjectSustentabilidadept_BR
dc.subjectEstratégias bioclimáticaspt_BR
dc.subjectBioclimatismopt_BR
dc.subjectConforto térmicopt_BR
dc.subjectAcessibilidadept_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADASpt_BR
dc.titleArquitetura gastrônomica com ênfase no bioclimatismopt_BR
dc.typeTrabalho de Conclusão de Cursopt_BR
dc.contributor.advisorLatteshttp://lattes.cnpq.br/4933337069569702pt_BR
dc.publisher.graduation-courseBacharelado em Arquitetura e Urbanismopt_BR
Appears in Collections:Trabalho de Conclusão de Curso - TCC

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TC - Thalia Martins.pdf185.13 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons